Overstappen

Overstappen

Was het vroeger vrij lastig om van verzekeraar te wisselen, tegenwoordig is overstappen het spreekwoordelijke plakje cake: als de verzekering een jaar of langer loopt, kun je dagelijks opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. Maar dan moet je erachter zien te komen bij wie je moet zijn. Je zou natuurlijk alle verzekeraars kunnen benaderen en de premies en voorwaarden naast elkaar leggen. Een stuk eenvoudiger is het om een goede vergelijkingssite te gebruiken. Op dergelijke sites vergelijk je eenvoudig en snel tientallen verzekeringen. Bovendien bundelen sommige sites de inkoopkracht van hun bezoekers, waardoor het mogelijk is extra korting te bedingen op de premies.

Lage premies

Algemeen gesproken gelden de lage premies alleen voor nieuwe klanten. Als je een jaar of langer dezelfde autoverzekering hebt, kun je best eens om u heen gaan kijken, omdat je als bestaande klant van je verzekeraar het scherpere aanbod meestal niet krijgt. Door overstappen kun je de premie soms halveren en daarmee vele honderden euro’s besparen. Als je echt keiharde pegels wilt besparen, doe je er goed aan ieder jaar van verzekeraar te wisselen, al is dat voor de meesten een beetje veel van het goede.

Denk ook goed na over aanvullende dekkingen voordat je besluit ze te nemen. Pechhulp is bijvoorbeeld handig, maar als je al lid bent van de Wegenwacht of Route Mobiel, ben je hier automatisch voor verzekerd. Wist je trouwens dat veel nieuwe auto’s via de fabrikant voor pechhulp zijn verzekerd?  Een rechtsbijstandsverzekering kan handig zijn, maar is niet nodig als je elders zo’n verzekering met verkeersdekking hebt afgesloten. Vraag je verder af of je een inzittendenverzekering nodig heeft. Jouw passagiers zijn namelijk standaard via de WA-dekking van de auto verzekerd. Alleen als bestuurder kun je geen rechten aan de WA-dekking ontlenen. Breek je als gevolg van een botsing met een lantaarnpaal je been terwijl je achter het stuur zat, dan is de schade dus niet te verhalen op je WA-verzekering.

Conclusie
Heb je een autoverzekering van meer dan een jaar oud? Aangezien de premies voor autoverzekeringen sinds 2006 zijn gedaald en het switchen van verzekeraar de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger is geworden, is dit het moment om te gaan shoppen. Maar neem wel een paar belangrijke punten in acht vóórdat je besluit om over te stappen.

Terug naar overzicht