Dekking

Dekking

Je kunt met je autoverzekering niet alleen besparen op de premie, maar ook op de dekking. De ruimste dekking is wel altijd het duurst, maar niet altijd het best. Het is om te beginnen meestal niet verstandig om een auto ouder dan 4 jaar all-risks (‘volledig casco’) te verzekeren. Een auto van 4 tot 10 jaar kun je het best WA met beperkt casco verzekeren (ook wel ‘WA-plus’ of ‘mini-casco’ genoemd). Voor nog oudere auto’s geldt algemeen gesproken dat een WA-verzekering voldoende is — tenzij je een klassieker hebt, natuurlijk. Wat je daarmee aan premies bespaart, zou je op een aparte spaarrekening kunnen zetten. Krijg je dan toch schade, dan is dat potje waarschijnlijk meer dan voldoende voor herstel in eigen beheer. Of een tweedehandsje.

WA-dekking

Met een WA-dekking is alleen de schade gedekt die je aan iemand anders toebrengt. Bij oudere auto’s — die doorgaans een lage waarde hebben — is dat in de regel voldoende. Een WA Beperkt Casco-dekking verzekert de auto ook tegen onder meer brand, diefstal, ruitschade (de schades waar je zelf niets aan kunt doen). Dat is een goede tussenvorm tussen de WA-verzekering en verzekering die volledige casco-dekking bieden.

Die laatste categorie verzekert ook schade aan de eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt. Aangezien je voor dit soort verzekeringen premie betaalt over de nieuwwaarde van de auto, is het meestal niet rendabel om voor een dergelijke ruime dekking te kiezen als de auto een paar jaar oud is: de hogere premie weegt dan niet meer op tegen de uitkering die je bij schade ontvangt (maximaal de dagwaarde).

No-claim

De meeste verzekeraars werken met een systeem van bonussen en boetes, de zogenaamde bonus/malus-regeling. Maak je schade en claim je deze, dan verlies je (een deel van) je no-claimkorting. Je moet dan méér premie gaan betalen en dan kan het wel vier tot zes jaar duren voordat je weer op je oude korting zit. Laat dus bij het claimen van schade altijd een berekening maken door jouw verzekeraar of tussenpersoon. Wellicht is het voordeliger de schade zelf te betalen. Zeker bij kleine schades is het schadebedrag al snel lager dan de bij elkaar opgetelde verhogingen van de premie.

LET OP: Pas op met de zogenaamde ‘no-claimbescherming’. Het klinkt goed, maar concreet betekent het dat je één keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat jouw no-claimkorting wordt aangetast. Jouw schadevrije jaren ben je echter kwijt, wat nadelig is als je wilt overstappen.

TIP: Veel mensen kiezen voor een laag eigen risico, omdat ze bij schade liever niets willen betalen. Toch is dit niet altijd de voordeligste keuze. Door de lagere premie die je bij een hoger eigen risico betaalt, spaar je vaak al zoveel geld uit, dat je die kras of deuk zelf kunt betalen van wat je hebt bespaard.

Terug naar overzicht