Zo rijd je zuiniger

Zo rijd je zuiniger

Omdat autorijden al duur genoeg is wil je natuurlijk besparen waar je maar kunt. Dit doe je niet alleen door een onderhoudsvriendelijke en kleine auto te kopen. Je kunt ook besparen op benzine door zuiniger te rijden. Wil jij weten hoe jij 10% tot 30% benzine bespaart met de auto waar je nu in rijdt? Lees dan snel verder.


Pas je rijstijl aan 

Door je rijstijl aan te passen kun jij flink besparen op benzinekosten. 

 • Rustiger optrekken
  Hoewel jij misschien denkt dat je hier heel veel tijd mee bespaart is dit niet het geval. De tijdwinst is verwaarloosbaar maar je verbruikt wel 16% meer benzine. Zorg er wel voor dat je niet zo langzaam gaat dat je anderen hindert
 • Eerder doorschakelen naar een hogere versnelling
  Hoe lager het toerental, hoe minder brandstof je auto verbruikt. Dit kan tot wel 50% besparen!! Schakel daarom vanaf 2000 toeren. Als je te vroeg schakelt kun je schade veroorzaken door vervuiling in de motor.
 • Minder remmen
  Laat de auto zo veel mogelijk uitrollen in plaats van meteen te remmen en schakel hierbij niet terug. Zie je dat het stoplicht op rood springt, laat dan gewoon je gas los en rem bij als je merkt dat dit nodig is. Als je remt op de motor verbruik je geen benzine
 • Houd een stabiele snelheid aan
  Dit gaat makkelijker wanneer je de optie hebt om de cruise-control in te schakelen maar door geregeld je snelheid te checken kun je deze ook zelf stabiel houden. 
 • Rijd minder hard
  Hard rijden verbruikt extra benzine vanwege het hoge toerental maar ook vanwege de luchtweerstand. De tijdswinst van harder rijdt blijkt vaak ook nog eens minimaal te zijn. Aangezien de maximale snelheid op de snelweg overdag is verlaagd rijden veel mensen al minder hard. Bij een constante snel van 80 tot 90 km/uur werkt je autobrandstof het meest efficiënt.

Gebruik je auto alleen als het nodig is

 

 • Vermijd korte ritten
  De motor van je auto komt pas na 5 kilometer op temperatuur en wanneer de motor koud is verbruikt deze twee keer zo veel benzine. Pak de volgende keer dus lekker de fiets of ga te voet. Goed voor je portemonnee, het milieu en je conditie. 
 • Sta je stil? Zet je motor af
  Doe dit alleen als je langere tijd stil staat of weet dat je langere tijd stil zal staan. Denk hierbij aan files of het wachten voor een spoorwegovergang. Al bij 1 minuut stil staan is het de moeite waard om de motor af te zetten (sommige auto's hebben al een start-stopsysteem).
 • Gebruik de airco alleen als het nodig is
  Ook de airco is een boosdoener als het gaat om brandstofverbruik. Je auto kan wel 20-30% meer verbruiken wanneer jij de airco aanzet, en de uitstoot verdubbelen. Probeer op warme dagen eerst een raampje open te zetten om de temperatuur omlaag te krijgen. Als je de airco aanzet, doe dit dan niet op vol vermogen.

Overige tips

 • Goede bandenspanning
  Je auto verbruikt meer brandstof als de bandenspanning te laag is. Controleer dit dus regelmatig, doe dit wel als de banden nog koud zijn. Goede bandenspanning is buiten benzineverbruik ook goed voor grip op de weg en de levensduur van je banden. 
 • Minder spullen in je auto
  Heb jij vaak je hele auto vol liggen? Dan verbruik jij misschien wel veel meer benzine dan nodig is. Een lichtere auto verbruikt namelijk minder benzine en al die spullen in jouw auto maakt deze alleen maar zwaarder. Misschien toch tijd op je auto een keer op te ruimen dus.
Terug naar overzicht