Aanschaf van een occasion kan een prima alternatief zijn voor het kopen van een nieuw model. De aanschafprijs ligt flink lager dan bij een nieuwe auto, er zijn betrouwbare BOVAG-verkooppunten en internet heeft het zoeken naar een tweedehands auto een stuk eenvoudiger gemaakt.
Koper moet onderzoeken
Een verkoper moet u over een auto belangrijke dingen vertellen die hij weet of had moeten weten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een kilometerstand: een professionele verkoper dient in te staan voor de stand op de teller. Aan de andere kant heeft u als koper de plicht een onderzoek te doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten bij een ander bedrijf dan de verkoper. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven de auto te laten keuren en zelf bij de keuring aanwezig te zijn. Anders is het mogelijk dat u geen inzage in het rapport krijgt. Naast een keuring is een proefrit aan te raden. Maak een lange proefrit over alle soorten wegen en op alle snelheden.
Wanneer is de koop gesloten? Een garage biedt een auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Waar moet u nu in het bijzonder op letten? Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat achteraf soms verschil van mening ontstaat over gemaakte afspraken. Het is dus verstandig om alle afspraken en toegezegde eigenschappen van de auto schriftelijk vast te leggen. Denk daarbij onder andere aan het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over garantie en nog uit te voeren reparaties of APK. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees hier dus voorzichtig mee.
Bij een BOVAG garage gelden voorwaarden van de BOVAG, en wordt een BOVAG koopcontract gebruikt.
Algemene voorwaarden
Vraag bij het sluiten van de koop naar de algemene voorwaarden. Hierin staat belangrijke informatie over levering, annulering, gebreken en garantie. Krijgt u de algemene voorwaarden niet bij de koopovereenkomst, vraag er dan naar. Als u een auto koopt bij een BOVAG aangesloten bedrijf zijn de BOVAG voorwaarden van toepassing.
Garantie
Bij de koop van een auto krijgt u vaak garantie, het is echter niet vanzelfsprekend! Informeer naar garantievoorwaarden, op welke onderdelen heeft u wel garantie en welke niet. Laat-als het mogelijk is- in de overeenkomst opnenen watvoor soort garantie u heeft en hoelang deze duurt. Dit voorkomt problemen als er een gebrek naar voren komt.
Gebreken
Als u een auto koopt bij een autobedrijf, dan mag u ervan uitgaan dat de verkoper deskundig is. U mag verwachten dat de auto goed is onderzocht door de verkoper en dat hij deskundig genoeg is om bestaande gebreken op te sporen. De verkoper moet u vóór het sluiten van de koopovereenkomst op de hoogte stellen van de juiste staat van de auto. De verkoper moet ook nagaan of de kilometerstand juist is. Stuit u toch op problemen Klachten na aankoop
Belangrijk!
Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets. Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop pas definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd. Auto’s van een bepaalde leeftijd moeten APK-goedgekeurd zijn. Is dat niet het geval, dan bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor en vraag naar het keuringsbewijs.
Een particulier biedt zijn auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Maar waar moet u nu in het bijzonder opletten?
Koopovereenkomst
Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat als achteraf verschil van mening ontstaat, dit vaak moeilijk te bewijzen is. Het is dus verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees dus voorzichtig met het betalen van handgeld.
Mededelingsplicht
Ook de verkoper die aan u als particulier een auto verkoopt, moet instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht u in te lichten over bestaande gebreken aan de auto voor zover hij daarvan op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kunt u hem daarop aanspreken.
Onderzoeksplicht
U als koper heeft een onderzoeksplicht. U moet onderzoek doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven om de auto te laten keuren en zorg ervoor zelf bij de keuring aanwezig te zijn.
Tip bij het kopen van een auto van een particulier
Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets. Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd. Als de auto drie jaar of ouder is, moet de auto APK-goedgekeurd zijn. Als dat niet het geval is, bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor!
Let bij het zoeken van een auto op Internet op hoe u reageert op een advertentie. Voor u het weet heeft u een schriftelijke overeenkomst gesloten per email. Deze is namelijk ook bindend.