Een nieuwe auto kopen

Een nieuwe auto kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe auto? Hier vind je alles wat bij het kopen van een nieuwe auto een rol speelt. Van inruilen, leveringstermijn tot en met koopovereenkomst en garanties, zodat je straks bij de dealer of handelaar beslagen ten ijs komt.

Inruil = geld besparen

Onderzoek van de ANWB heeft uitgewezen dat u veel geld kunt besparen bij het inruilen van uw auto. Dat doet u door een goede oriëntatie bij verschillende bedrijven. Het verschil tussen het hoogste en laagste bod kan soms oplopen tot duizenden euro’s! Heeft u geen auto in te ruilen, onderhandel dan over de nieuwprijs. En kijk en vergelijk ook de afleveringskosten, want die kunnen grote verschillen hebben van dealer tot dealer.

Sloopregeling

De overheid is op woensdag 21 april 2010 met de sloopregeling voor oude auto’s gestopt. Volgens minister Huizinga van VROM is de subsidiepot van 85 miljoen euro leeg. De premie werd geïntroduceerd om het inleveren van oude, vervuilende auto’s te stimuleren. Wie zo’n auto inruilde tegen een jonger, schoner model kon aanspraak maken op maximaal 1.750 euro.

Acties

Bij de meeste garages wordt de koper nauwelijks onder druk gezet. Wel wordt geregeld een alternatieve uitvoering van de auto voorgesteld, omdat deze in voorraad is of in een actie loopt. De ANWB adviseert u dan ook meerdere dealers te bezoeken en een offerte te laten uitbrengen. Is de keuze voor de nieuwe auto gemaakt, dan valt er ook nog over de offerte te onderhandelen.

Onderhandelen

Voordat u een beslissing neemt over al dan niet kopen, kunt u nog onderhandelen, daarna niet meer. Vraag dus tijdig naar de leveringsvoorwaarden en de garantie. Voelt u zich onzeker bij het onderhandelen, neem dan een tweede persoon mee. Probeer inzicht te krijgen in welke producten bij de prijs zijn inbegrepen, zoals accessoires, nieuwe banden, grote beurt of een gevulde tank. Ook de kosten van het overzetten van bijvoorbeeld de autoradio of de trekhaak van de oude op de nieuwe auto zijn onderhandelbaar.

Vóór het sluiten van de overeenkomst

Een verkoper is verplicht alle informatie te geven die belangrijk kan zijn voor de koper. Dat geldt dus ook voor de inruilauto, waarvan ú de verkoper bent. Bent u op de hoogte van technische mankementen of schade aan de inruilauto, dan moet u die melden aan de garage waar u de auto inruilt. De garage heeft de mogelijkheid om onderzoek te doen naar uw auto, een keuring en/of proefrit. Voeren zij dit niet uit, dan accepteren zij de mogelijkheid van verborgen gebreken en kunnen ze u vaak niet aansprakelijk stellen na de inruil. Gebeurt dit toch? Neem contact op met onze juridische adviseurs.

Lees het contract goed na en kijk of de inruilprijs definitief is of ‘onder voorbehoud goedkeuring directie’ of een ander voorbehoud. Vraag in dat geval meteen een paraaf van een directielid, om problemen te voorkomen.

Gelijk oversteken?

In de regel wordt een auto ingeleverd tegen overhandiging van de nieuwe. Dat is ook het beste, boter bij de vis. Wil de garage de inruilauto eerder hebben, dan staat dat voor u gelijk aan zomaar een paar duizend euro aan de garage te overhandigen. Dit kan grote problemen opleveren bij faillissement van de garage of brand in de showroom.

Later schade aan inruilauto

Na het sluiten van de koop blijft u vaak nog een tijdlang in de inruilauto rijden, bijvoorbeeld vanwege de leveringstermijn op de nieuwe auto. Het risico van de inruilauto gaat pas over bij de werkelijke levering. Ontstaat er in de tussentijd schade of een mankement aan de inruilauto, dan bent u daar alsnog voor aansprakelijk. Mocht dit gebeuren, onderhandel met de garage over de inruilwaarde. Soms is het goedkoper om de auto niet te laten herstellen op uw kosten maar een lagere inruilprijs te accepteren.

Terug naar overzicht