Kleinere auto goedkoper?

Kleinere auto goedkoper?

De kosten van een auto kunnen flink oplopen. Autorijden kan dan ook ontzettend duur zijn. Voor sommigen zijn auto's, en autorijden, een passie. Voor andere is autorijden slechts een manier om op de plaats van bestemming te komen. Als dit je voornaamste, en misschien ook wel enige reden is om een auto aan te schaffen, dan wil je dit natuurlijk op een zo goedkoop mogelijke manier realiseren. Is een kleinere auto dan echt de juiste keus?

Wegenbelasting

Omdat een kleine auto doorgaans minder weegt dan een grote auto betalen kleinere auto's minder wegenbelasting. Je brengt immers minder schade toe aan het wegennet. De wegenbelasting kan zelfs 3 keer zo duur uitvallen wanneer jij in een grote zware auto rijdt. De wegenbelasting is echter afhankelijk van meerdere factoren zoals ook het brandstofverbruik en in welke provincie je rijdt. 

Verzekering

Het gewicht van jouw auto bepaalt gedeeltelijk de premie die je maandelijks betaalt. Heb je een kleinere en dus lichtere auto, dan betaal je een lagere premie. Zwaardere auto's kunnen namelijk meer schade aanrichten dan lichte auto's. De kans dat jij met je kleine auto grote schade aanricht is kleiner en daarom betaal jij maandelijks gemiddeld een lagere premie.

Benzine

Ook zijn kleinere auto's vaak zuiniger dan grote auto's. Het lagere gewicht en de kleinere motor zorgen ervoor dat er minder brandstof nodig is om hetzelfde effect teweeg te brengen. Nieuwe auto's zijn echter ook vaak zuiniger en beter voor het milieu dan een oude auto. Het betekent dus niet meteen dat een kleine auto minder benzine verbruikt dan een grote auto. 


Onderhoud 

Hoewel onderhoud vaak een grote kostenpost is wat betreft je auto, hebben deze kosten niks met de grootte van jouw auto te maken. Elke auto kan kapot gaan en of dit gebeurt is niet afhankelijk van de maat van je auto. Wil je een onderhoudsvriendelijke auto, let dan vooral op het automerk en niet zo zeer op hoe groot of klein jouw auto is (size doesn't always matter).

Doorgaans is het rijden van een kleinere auto dus goedkoper dan het rijden van een grote en vooral zware auto. Hoe hoog de totale kosten uiteindelijk zullen zijn is echter afhankelijk van meer factoren dan alleen de grootte. Zo is het ook afhankelijk van het merk, het model en jouw auto specifiek. Met de ene auto heb je nou eenmaal wat meer pech dan met de andere, en zul je dus meer kosten maken met bijvoorbeeld het onderhoud.
Wil je tips om zo zuinig mogelijk te rijden zodat jij nog meer kan besparen op je transport? Lees dan verder onder “Zo rijd je zuinig”.

Terug naar overzicht