Hybride auto's

Hybride auto's

Hybride en elektrische auto’s, de auto’s die zuiniger rijden en vriendelijker zijn voor het milieu, je hoort ze steeds vaker voorbij komen. Maar wat is een hybride auto nou precies en waarin verschilt die met de volledig elektrische variant? Wat zijn de voor- en nadelen verbonden van een hybride bolide? Wij beantwoorden deze vragen hier.

Verschil Hybride en elektrische auto

Het grootste verschil tussen beide zit in de aandrijving van de auto. Een volledig elektrische auto heeft namelijk geen verbrandingsmotoren en heeft hierdoor dus ook geen CO2-uitstoot. Een elektrische auto is dus volledig afhankelijk van de energie die uit het accupakket gehaald moet worden. Dreigt deze leeg te raken, dan dien je dit op te laden bij een oplaadpunt. Bij een hybride bolide zijn er twee verschillende motoren aanwezig, een verbrandingsmotor en een accumotor. Omdat er dus een verbrandingsmotor in de hybride auto zit, is er wel spraak van CO2-uitstoot, al is dit aanzienlijk minder dan bij een standaard auto. Daarnaast is een hybride auto niet op te laden via een oplaadpunt maar herlaad de auto zich met restenergie. Door het rijden en remmen komt er restenergie vrij en hiermee wordt de accu automatisch herladen. Een hybride kan korte ritten prima op stroom rijden. 

Er is ook een ‘plug-in hybride’, hierbij zorgt de elektromotor, de verbrandingsmotor of een combinatie hiervan dat de wielen worden aangedreven. Het grootste verschil tussen een plug-in hybride en een hybride is dat je bij de plug-in de auto wel kunt opladen via een oplaadpunt. 

Hybride auto voor- en nadelen

Het meest bekende voordeel dat een hybride auto met zich meebrengt is dat het natuurlijk veel zuiniger rijdt dan een auto rijdt op diesel of benzine. Doordat er zuiniger gereden wordt is er natuurlijk minder uitstoot en hierdoor zijn de hybride auto’s ook een stuk milieuvriendelijker! Een ander voordeel van een hybride auto is een fiscaal voordeel. Voor zuinigere auto’s van de zaak is er een lager bijtellingspercentage.
Helaas brengt de hybride auto niet alleen maar voordelen met zich mee… Een aantal nadelen van de hybride auto’s zijn:

– Duur in aanschaf zowel nieuw als 2e hands (nog geen grote 2e hands markt);
– Door twee motoren wordt er ruimte verloren in de auto;
– Bij een plug-in hybride zit je gebonden aan een actieradius
– De elektromotor is muisstil en hierdoor net wat gevoeliger voor gevaarlijke situaties.

De hybride auto is momenteel zeer populair en er wordt verwacht dat de populariteit alleen nog maar zal toenemen in de dichtbije toekomst! 
 

Terug naar overzicht