Onder een elektrische auto verstaan we een auto die niet wordt aangedreven door conventionele brandstof zoals benzine maar met behulp van een of meer elektromotoren die aangedreven worden met behulp van accu´s.
De eerste elektrische auto werd waarschijnlijk gemaakt door een Nederlander in het jaar (schrik niet) 1840. Sibrandus Strantingh kwam uit Groningen en was natuurkundige. Hij deed een aantal uitvindingen met voertuigen die aangedreven werden door een motor. Hij was de eerste in Nederland die een voertuig met motor ontwikkelde. Het voertuig reed op stoom en hij legde in 1835 een rit van maar liefst 20 kilometer af. Hij reed van Groningen naar De Punt. Hij werd hierdoor een "bekende Nederlander" en de toenmalige koning van Nederland Willem bracht hem een bezoek en gaf hem een aanmoedigingspremie voor zijn werk van 600 gulden, een kapitaal in die tijd. Later maakte hij dus een eerste elektrische aangedreven voertuig, waarschijnlijk het eerste ter wereld.
Aan het elektrisch aangedreven voertuig werd echter niet veel aandacht geschonken want al snel werd de verbrandingsmotor verder ontwikkeld en de elektrische voertuigen verloren hun plaats. Ze hadden indertijd ook wel een heleboel nadelen. Doordat ze accu´s mee moesten zuilen die erg groot waren was het voertuig enorm zwaar en het bereik (actieradius) klein en de snelheid laag. Er was een korte opleving van de belangstelling voor elektrische auto´s tijdens de laatste wereldoorlog toen er een grote schaarste aan brandstof was. Daarna was het stil rond de elektrische auto tot aan de oliecrisissen in de jaren zeventig.
In 1973 was er de eerste oliecrisis. Deze ontstond door een politieke actie van de OPEC (Olie producerende en exporterende landen). Ze verhoogden de prijs met zeventig procent en lieten de productie van olie iedere maand dalen. Sommige landen werden helemaal afgesloten van olietoevoer. Dit waren met name landen die Israël steunden. De acties hadden voor Nederland tot gevolg dat de benzine op de bon ging en er zogenaamde autoloze zondagen werden ingevoerd om benzine te besparen.
De tweede oliecrisis was in 1979 en was het direct gevolg van onrust in het Midden-Oosten waar de Sjah van Iran werd afgezet en de olieproductie tijdelijk stagneerde. Nederland kwam hierdoor economisch gezien in de problemen en de lonen en uitkeringen werden verlaagd. Rond deze tijd werd in Amsterdam het Witkar project geïntroduceerd. Op 5 plaatsen in Amsterdam kon je een elektrische kar huren om mee rond te rijden. De voorloper van de elektrische auto van nu. het project begon in 1972 en ging in 1986 ter ziele. Heden ten dage is de elektrische auto weer volop in de publiciteit. De verbrandingsmotor heeft zijn langste tijd gehad.
Doordat wereldwijd de olievoorraden opraken en de verbrandingsmotor teveel problemen geeft in relatie tot het milieu wordt er door vrijwel alle autofabrikanten gezocht naar mogelijkheden om hun auto´s energiezuiniger en schoner te laten lopen. Er rijden wereldwijd enorm veel auto´s rond. Wat denk je dat het uit zal maken voor het milieu als al die giftige uitlaatgassen dagelijks niet meer worden uitgestoten. Dat scheelt enorm veel voor het milieu.