De Elektrische Auto en het Milieu

De Elektrische Auto en het Milieu

Op het gebied van c02 uitstoot en de kwaliteit van de lucht zullen grote verbeteringen optreden. Een flink stuk van alle CO2 uitstoot komt van auto´s en andere vervoersmiddelen. De olievoorraad raakt wereldwijd snel op terwijl de vraag door ontwikkeling van grote landen zoals India en China alleen maar toeneemt. Momenteel worden er per dag 85 miljoen vaten olie geproduceerd. Een vat olie heeft een inhoud van 160 liter. De aardolie voorraad bestond in 2006 uit 1200 miljard vaten, dit wil zeggen dat er op dat moment voor 40 jaar aardolie is. Er staat echter tegenover dat er steeds nieuwe technologieën ontwikkeld worden om aardolie te produceren. Met name de voorraad schalie olie is enorm en sinds enige tijd is met de productie hiervan begonnen, ook in Nederland. Het grote nadeel van schalie olie zijn de hoge productiekosten en de milieuschade die de winning aanricht.

Elektrische auto’s: minder geluid

Het milieu maakt ook veel winst met de elektrische auto omdat hij geen herrie maakt zoals brandstof aangedreven auto. Stel je voor dat op de snelweg alleen maar fluisterstille elektrische auto´s rijden. Naast deze milieu verbeteringen door alternatieve brandstof zijn er nog andere mogelijkheden om het milieu te ontzien met je auto. Denk daarbij aan je rijstijl. Schakel snel over naar een hogere versnelling en vermijd hoge snelheden. Het gebruik van een boorcomputer geeft je inzicht in het energiegebruik van je auto. Dit kan al 10 procent aan energie besparen. Natuurlijk is het delen van de auto met collega"s naar het werk ook erg milieuvriendelijk.

Hoeveel elektrische auto´s zijn er in Nederland?

Dat zijn er nog niet veel..... In mei 2011 reden er slechts 534 elektrische auto´s over de Nederlandse wegen en daarnaast waren er nog enkele honderden elektrische auto´s in bestelling. Vooral de overheid en groene bedrijven zijn op het moment geïnteresseerd in de elektrische auto. De Nederlandse regering wil dat er 2025 een miljoen exemplaren van de elektrische auto op weg hebben.

Kosten elektrische auto

Onderhoudskosten van een elektrische auto zijn aanzienlijk lager. De elektrische auto kost aan onderhoud slechts 1 cent per kilometer terwijl de benzine/diesel auto zon 3 cent per kilometer kost. Is toch 200% duurder De elektrische auto is nog steeds enorm duur in de aanschaf. Dit komt vooral door de dure accu´s die in de auto zitten. In Nederland heb je wel een groot belastingvoordeel door de BPM. De belasting voor personenauto’s en motorrijwielen moet voor alle auto´s, bestelauto’s en motoren worden betaald. Voor de elektrische auto is er echter een ander, veel lager tarief. Dit maakt de aanschaf een stuk interessanter. Wat ook voor de aanschaf van een elektrische auto spreekt is de verwachte restwaarde. In de nabije toekomst zal er vrijwel geen interesse meer zijn voor auto´s die door een verbrandingsmotor worden aangedreven. De belasting nadelen en hoge aardolieprijzen zullen er voor zorgen dat de "normale" auto uit het straatbeeld verdwijnt. Momenteel kost een elektrische auto bij een gebruik van 15.000 km per jaar en een gebruik van 6 jaar zon 5 cent per kilometer meer dan de benzine/diesel auto.

De kosten voor brandstofgebruik per kilometer spreken zeer in het voordeel van de elektrische auto. Op dit moment kost een auto met verbrandingsmotor aan brandstofkosten ongeveer 10 cent per kilometer terwijl een elektrische auto maar 3 cent per kilometer kost. Dit verschil zal de komende tijd alleen maar groter worden. Door moderne technologie zal de elektrische auto steeds zuiniger worden en de prijs van aardolie zal wereldwijd stijgen door de grote vraag en de hoge productiekosten.
 

Terug naar overzicht