Een tweedehands auto kopen


Aanschaf van een occasion kan een prima alternatief zijn voor het kopen van een nieuw model. De aanschafprijs ligt flink lager dan bij een nieuwe auto, er zijn betrouwbare BOVAG-verkooppunten en internet heeft het zoeken naar een tweedehands auto een stuk eenvoudiger gemaakt.

Koper moet onderzoeken
Een verkoper moet u over een auto belangrijke dingen vertellen die hij weet of had moeten weten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een kilometerstand: een professionele verkoper dient in te staan voor de stand op de teller. Aan de andere kant heeft u als koper de plicht een onderzoek te doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten bij een ander bedrijf dan de verkoper. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven de auto te laten keuren en zelf bij de keuring aanwezig te zijn. Anders is het mogelijk dat u geen inzage in het rapport krijgt. Naast een keuring is een proefrit aan te raden. Maak een lange proefrit over alle soorten wegen en op alle snelheden.

Wanneer is de koop gesloten? Een garage biedt een auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Waar moet u nu in het bijzonder op letten? Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat achteraf soms verschil van mening ontstaat over gemaakte afspraken. Het is dus verstandig om alle afspraken en toegezegde eigenschappen van de auto schriftelijk vast te leggen. Denk daarbij onder andere aan het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over garantie en nog uit te voeren reparaties of APK. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees hier dus voorzichtig mee.

Bij een BOVAG garage gelden voorwaarden van de BOVAG, en wordt een BOVAG koopcontract gebruikt.

Sloopregeling
De overheid is op woensdag 21 april 2010 met de sloopregeling voor oude auto’s gestopt. Volgens minister Huizinga van VROM is de subsidiepot van 85 miljoen euro leeg. De premie werd geïntroduceerd om het inleveren van oude, vervuilende auto’s te stimuleren. Wie zo’n auto inruilde tegen een jonger, schoner model kon aanspraak maken op maximaal 1.750 euro.

Algemene voorwaarden
Vraag bij het sluiten van de koop naar de algemene voorwaarden. Hierin staat belangrijke informatie over levering, annulering, gebreken en garantie. Krijgt u de algemene voorwaarden niet bij de koopovereenkomst, vraag er dan naar. Als u een auto koopt bij een BOVAG aangesloten bedrijf zijn de BOVAG voorwaarden van toepassing.

Garantie
Bij de koop van een auto krijgt u vaak garantie, het is echter niet vanzelfsprekend! Informeer naar garantievoorwaarden, op welke onderdelen heeft u wel garantie en welke niet. Laat-als het mogelijk is- in de overeenkomst opnenen watvoor soort garantie u heeft en hoelang deze duurt. Dit voorkomt problemen als er een gebrek naar voren komt.

Gebreken
Als u een auto koopt bij een autobedrijf, dan mag u ervan uitgaan dat de verkoper deskundig is. U mag verwachten dat de auto goed is onderzocht door de verkoper en dat hij deskundig genoeg is om bestaande gebreken op te sporen. De verkoper moet u vóór het sluiten van de koopovereenkomst op de hoogte stellen van de juiste staat van de auto. De verkoper moet ook nagaan of de kilometerstand juist is. Stuit u toch op problemen Klachten na aankoop

Belangrijk!
Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets. Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop pas definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd. Auto’s van een bepaalde leeftijd moeten APK-goedgekeurd zijn. Is dat niet het geval, dan bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor en vraag naar het keuringsbewijs.

Een auto kopen van een particulier

Een particulier biedt zijn auto in een advertentie te koop aan. Het lijkt u wel wat. Maar waar moet u nu in het bijzonder opletten?

Koopovereenkomst
Zodra u en de verkoper het eens zijn, is de koop gesloten. Dit is ook het geval als er slechts mondelinge afspraken zijn gemaakt. Het nadeel van zo’n mondelinge overeenkomst is dat als achteraf verschil van mening ontstaat, dit vaak moeilijk te bewijzen is. Het is dus verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Het betalen van handgeld of doen van een aanbetaling geldt als een bevestiging van de koop. Wees dus voorzichtig met het betalen van handgeld.

Mededelingsplicht
Ook de verkoper die aan u als particulier een auto verkoopt, moet instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht u in te lichten over bestaande gebreken aan de auto voor zover hij daarvan op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kunt u hem daarop aanspreken.

Onderzoeksplicht
U als koper heeft een onderzoeksplicht. U moet onderzoek doen naar de staat van de auto. Een APK is daarvoor niet voldoende. De ANWB raadt u aan een totaalkeuring te laten verrichten. Zo’n keuring geeft u zekerheid over de staat van de auto en er wordt een prijsadvies gegeven. Het beste is om zelf opdracht te geven om de auto te laten keuren en zorg ervoor zelf bij de keuring aanwezig te zijn.

Tip bij het kopen van een auto van een particulier
Beslis nooit over de koop voordat u de uitslag van de keuring kent en teken niets. Als u besluit om de auto pas na de koop te laten keuren, neem dan in de koopovereenkomst de voorwaarde op dat de koop definitief wordt als dit bij een totaalkeuring verantwoord wordt geacht en de vraagprijs redelijk wordt genoemd. Als de auto drie jaar of ouder is, moet de auto APK-goedgekeurd zijn. Als dat niet het geval is, bent u in overtreding als het kenteken op uw naam staat. Raadpleeg het kentekenbewijs hiervoor!
Let bij het zoeken van een auto op Internet op hoe u reageert op een advertentie. Voor u het weet heeft u een schriftelijke overeenkomst gesloten per email. Deze is namelijk ook bindend.

Garantie
Het is niet gebruikelijk dat een particuliere verkoper u garantie op de auto geeft. Het kan zijn dat op de gebruikte auto nog wel fabrieks- of importeursgarantie wordt gegeven. U kan hier als tweede of latere koper nog van profiteren als de garantietermijn nog niet is verlopen en de garantievoorwaarden dit niet uitsluiten. Wanneer er geen garantie is kan er wel een Autotrustgarantie afgesproken worden. Wanneer er een gebrek ontstaat wordt de reparatie uitgevoerd bij een (merk)dealer op kosten van Autotrust.
Meer informatie: Autotrust

Kilometerstand
Niet altijd komt de kilometerstand overeen met het werkelijk aantal gereden kilometers. Als u twijfelt raadpleeg dan het onderhoudsboekje of vraag om rekeningen van een autobedrijf. Als de auto voorkomt in het bestand van de Nationale Auto Pas, kunt u via de NAP, ANWB-keuringsstations of BOVAG-bedrijven informatie krijgen over de juiste kilometerstand. Op de website van de Nationale Auto Pas kunt u inzage krijgen in de kilometerstand (tegen een kleine vergoeding) en ook controleren of de auto als gestolen geregistreerd staat.

Meer informatie: Nationale Autopas

Prijs
De verkoper kan voor zijn auto een prijs vragen die hij wilt. De vraag is dan of dat een redelijke prijs is. U kunt zelf een prijsvergelijkend onderzoek doen, maar u kunt ook bellen met de AutoAdvieslijn, telefoon 088 269 50 00 van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 17 uur. In de ANWB/BOVAG-koerslijst vindt u prijzen die handelaren gemiddeld vragen voor gebruikte auto’s. Deze prijzen geven een redelijke indicatie wat een gebruikte auto waard is.

Kentekenbewijs
U moet er zelf voor zorgen dat het kentekenbewijs op uw naam komt te staan.Er kan echter nog wel eens wat mis zijn met het kentekenbewijs. Kijk daarom of het kentekenbewijs compleet is: Afgegeven voor 1995: deel I, deel II en kopie deel III.Afgegeven na 1 januari 1995: deel IA, IB en deel II.

Wanneer het kentekenbewijs in orde is kunt u het samen met de verkoper overschrijven. Dit doet u bij een van de grotere postkantoren. U als koper ontvangt Deel I en II. De verkoper ontvangt het vrijwaringsbewijs.

Motorrijtuigenbelasting
Met de overschrijving van het kentekenbewijs doet u automatisch aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. U ontvangt thuis een acceptgiro voor betaling. Verstrijkt de lopende termijn en ontvangt u geen acceptgiro, dan moet u zelf contact opnemen met het Centraal Bureau der Motorrijtuigenbelasting in Apeldoorn. Voor vragen over de betaling van motorrijtuigenbelasting na koop van of verkoop aan een particulier kunt u terecht bij de belastingdienst.