Een auto financieren


Je hebt een prachtige auto op het oog, tweedehands of nieuw? Maar hoe ga je die betalen? We hebben het nu over het belangrijkste, de financiering van een auto. Ga je geld lenen of kun je de auto op een andere manier betalen? We helpen je op weg, letterlijk en figuurlijk met of zonder autolening.

Uiteraard dromen we allemaal wel eens van een fonkelende nieuwe bolide, alleen is een auto duur in de aanschaf en het onderhoud. De eerste vraag die je jezelf dient te stellen, kunt je de terugkomende kosten van je auto zelf betalen? Deze kostenposten kunnen enorm verschillen per merk, uitvoering, bouwjaar en je persoonlijke omstandigheden als woonplaats en schadevrije jaren voor je autoverzekering. Denk o.a. aan:
• APK
• Autoverzekering
• Brandstof
• Motorrijtuigenbelasting
• Standaard onderhoud

Als je deze kosten redelijkerwijs kunt behappen bent je terecht aan het kijken hoe je nu inderdaad kunt geld lenen voor een auto op een zo gunstig mogelijke manier.

Zelf je auto financieren is de meest voordelige manier: spreek je spaargeld aan. Het rendement wat je misloopt op je spaargeld weegt niet op tegen de kosten van het lenen van geld voor een auto. Wat echter steeds vaker voorkomt is dat de financiering van een auto uit drie onderdelen bestaat:
1. Inruilwaarde
2. Inbreng spaargeld
3. Externe financiering

Ter illustratie, de aanschaf van een nieuwe Volkswagen en inruil van ouder model:

Aankoop bedrag:
32.000
Inruilwaarde:
11.000 -
Te financieren:
21.000

Spaargeld:
10.000
Externe financiering:
11.000

Autolening

De duurste manier om je auto te financieren is door een ‘externe financiering’. In de volksmond in deze situatie beter bekend als een autolening. De rente voor een autolening valt te vergelijken met een persoonlijke lening en deze vorm van consumptief krediet is prijzig, daar er geen direct en bruikbaar onderpand is.

Als je voor de keuze staat een auto te financieren is het eerst raadzaam om te bekijken welke maandelijkse kosten het door je geliefde model met zich meebrengt. Bekijk daarna in alle eerlijkheid welk bedrag je kunt missen op je spaarrekening en welke extra maandelijkse kosten voor een autolening je aankunt.

Een aangeboden financiering van je autodealer kan in enkele gevallen een waardig alternatief zijn voor een autolening. Introducties van een nieuw model kunnen gepaard gaan met een interessant financieringsvoorstel of een uitgestelde betaling. Let hier altijd op de voorwaarden, het is een bekende truc om het 1e jaar geen rente in berekening te brengen en daarna met woekerrentes alsnog een flinke winst te creëren voor de financier.

Meer in het algemene, zorg ervoor dat de looptijd van je autolening aansluit bij de te verwachtte levensduur. Een goedkope autolening afgesloten voor 10 jaar en je auto zal niet langer dan 8 jaar meegaan? Een onverstandige keuze.

Speciale producten die kredietverstrekkers je aanbieden zijn een persoonlijke lening (te gebruiken voor het financieren van ieder goed, ook een auto) en er zijn aanbieders die een goedkopere autolening kunnen aanbieden door de restwaarde in de leningsom te verrekenen.

Autorijden is al duur genoeg, het financieren van een auto al helemaal. Een oud Nederlands gezegde is hier niet beter op zijn plaats “Bezint eer ge begint”.

Bron: Lening & Geld Lenen