Besparen op de autoverzekering


De premies van autoverzekeringen veranderen door de jaren heen nogal. Soms zijn ze hoog, dan weer een stuk lager. Maar over het algemeen geldt dat je door goed te vergelijken veel geld kunt besparen.

Veel automobilisten betalen honderden euro’s te veel voor hun autoverzekering. Dat laat een onderzoek van vergelijkingssite Independer.nl zien. De meeste consumenten lijken dit echter dit niet te beseffen. Of ze beseffen het wel maar ze hebben geen zin om erover na te denken. Verzekeringen zijn saai, nietwaar? In dat geval is het des te merkwaardiger dat de gemiddelde consument voor een paar euro verschil wel naar een andere supermarkt gaat, terwijl de besparing op een autoverzekering kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!

Want uit het Independer-onderzoek blijkt dat automobilisten gemiddeld 237 euro per jaar in z’n zak kan houden. Voor mensen met een WA Volledig Casco-verzekering (‘all-risks’) kan de gemiddelde besparing op jaarbasis zelfs oplopen tot 276 euro, terwijl automobilisten met alleen een WA-verzekering gemiddeld altijd nog jaarlijks 169 euro kunnen besparen. Op WA Beperkt Casco (mini-casco / WA-plus)-verzekeringen is de gemiddelde besparing 211 euro. Toch een leuk digitaal cameraatje, elk jaar weer. Of wat leuke lunches tijdens de vakantie.

En dat terwijl het vergelijken van en overstappen naar andere verzekeraars veel eenvoudiger is geworden en de goedkopere autoverzekering niet per se slechtere voorwaarden heeft. Sterker nog, de goedkopere aanbieders kennen vaak gelijkwaardige en in sommige gevallen ook betere voorwaarden. Zelfs wat dienstverlening betreft scoren ze vaak hogere punten, zo blijkt uit de klanttevredenheid die Independer.nl permanent meet. Verzekeraars die rechtstreeks met hun klanten communiceren — de zogeheten ‘direct writers’ — krijgen de hoogste waardering van hun klanten. Overigens scoort geen enkele verzekeraar lager dan een ruime voldoende.

Overstappen
Was het vroeger vrij lastig om van verzekeraar te wisselen, tegenwoordig is overstappen het spreekwoordelijke plakje cake: als de verzekering een jaar of langer loopt, kun je dagelijks opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. Maar dan moet je erachter zien te komen bij wie je moet zijn. Je zou natuurlijk alle verzekeraars kunnen benaderen en de premies en voorwaarden naast elkaar leggen. Een stuk eenvoudiger is het om een goede vergelijkingssite te gebruiken. Op dergelijke sites vergelijk je eenvoudig en snel tientallen verzekeringen. Bovendien bundelen sommige sites, zoals Independer.nl, de inkoopkracht van hun bezoekers, waardoor het mogelijk is extra korting te bedingen op de premies.

Dekking
Met een WA-dekking is alleen de schade gedekt die je aan iemand anders toebrengt. Bij oudere auto’s — die doorgaans een lage waarde hebben — is dat in de regel voldoende. Een WA Beperkt Casco-dekking verzekert de auto ook tegen onder meer brand, diefstal, ruitschade (de schades waar je zelf niets aan kunt doen). Dat is een goede tussenvorm tussen de WA-verzekering en verzekering die volledige casco-dekking bieden.

Die laatste categorie verzekert ook schade aan de eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt. Aangezien je voor dit soort verzekeringen premie betaalt over de nieuwwaarde van de auto, is het meestal niet rendabel om voor een dergelijke ruime dekking te kiezen als de auto een paar jaar oud is: de hogere premie weegt dan niet meer op tegen de uitkering die je bij schade ontvangt (maximaal de dagwaarde).

Besparing
Algemeen gesproken gelden de lage premies alleen voor nieuwe klanten. Als je een jaar of langer dezelfde autoverzekering hebt, kun je best eens om u heen gaan kijken, omdat je als bestaande klant van je verzekeraar het scherpere aanbod meestal niet krijgt. Door overstappen kun je de premie soms halveren en daarmee vele honderden euro’s besparen. Als je echt keiharde pegels wilt besparen, doe je er goed aan ieder jaar van verzekeraar te wisselen, al is dat voor de meesten een beetje veel van het goede.

Voorbeeld I
Man, 30 jaar, wil een WA Volledig Casco-verzekering voor een BMW 3-serie uit 2008. Hij heeft 7 schadevrije jaren. Hij betaalt nu zo’n € 1.400. Op Independer.nl vindt hij als duurste verzekeraar Neerlandia (€ 1.519 per jaar) en als goedkoopste Verzekeruzelf.nl (€ 436 per jaar), Hij kan dus op jaarbasis bijna € 1.000 euro besparen.

Voorbeeld II
Een man, 25, wil een WA-verzekering voor zijn Volkswagen Golf uit 1994. Hij heeft geen schadevrije jaren. De goedkoopste verzekering is die van Ohra (€ 241 per jaar), de duurste levert Unigarant (€ 992 per jaar). Na een paar schadevrije jaren kan hij met zijn ‘winst’ al bijna een andere tweedehands Golf kopen.

Voorbeeld III
Een vrouw van 33 wil een WA Beperkt Casco dekking voor haar Opel Vectra uit 2002. Ze heeft 5 schadevrije jaren. Generali biedt deze verzekering aan voor € 882 per jaar, terwijl Allsecur voor precies dezelfde dekking € 329 vraagt. Het verschil van € 550 gebruikt ze voor de kleine reparaties en de banden.

No-claim
De meeste verzekeraars werken met een systeem van bonussen en boetes, de zogenaamde bonus/malus-regeling. Maak je schade en claim je deze, dan verlies je (een deel van) je no-claimkorting. Je moet dan méér premie gaan betalen en dan kan het wel vier tot zes jaar duren voordat je weer op je oude korting zit. Laat dus bij het claimen van schade altijd een berekening maken door jouw verzekeraar of tussenpersoon. Wellicht is het voordeliger de schade zelf te betalen. Zeker bij kleine schades is het schadebedrag al snel lager dan de bij elkaar opgetelde verhogingen van de premie.

LET OP: Pas op met de zogenaamde ‘no-claimbescherming’. Het klinkt goed, maar concreet betekent het dat je één keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat jouw no-claimkorting wordt aangetast. Jouw schadevrije jaren ben je echter kwijt, wat nadelig is als je wilt overstappen.

TIP: Veel mensen kiezen voor een laag eigen risico, omdat ze bij schade liever niets willen betalen. Toch is dit niet altijd de voordeligste keuze. Door de lagere premie die je bij een hoger eigen risico betaalt, spaar je vaak al zoveel geld uit, dat je die kras of deuk zelf kunt betalen van wat je hebt bespaard.

De dekking
Je kunt met je autoverzekering niet alleen besparen op de premie, maar ook op de dekking. De ruimste dekking is wel altijd het duurst, maar niet altijd het best. Het is om te beginnen meestal niet verstandig om een auto ouder dan 4 jaar all-risks (‘volledig casco’) te verzekeren. Een auto van 4 tot 10 jaar kun je het best WA met beperkt casco verzekeren (ook wel ‘WA-plus’ of ‘mini-casco’ genoemd). Voor nog oudere auto’s geldt algemeen gesproken dat een WA-verzekering voldoende is — tenzij je een klassieker hebt, natuurlijk. Wat je daarmee aan premies bespaart, zou je op een aparte spaarrekening kunnen zetten. Krijg je dan toch schade, dan is dat potje waarschijnlijk meer dan voldoende voor herstel in eigen beheer. Of een tweedehandsje.

Denk ook goed na over aanvullende dekkingen voordat je besluit ze te nemen. Pechhulp is bijvoorbeeld handig, maar als je al lid bent van de Wegenwacht of Route Mobiel, ben je hier automatisch voor verzekerd. Wist je trouwens dat veel nieuwe auto’s via de fabrikant voor pechhulp zijn verzekerd?
 Een rechtsbijstandsverzekering kan handig zijn, maar is niet nodig als je elders zo’n verzekering met verkeersdekking hebt afgesloten. Vraag je verder af of je een inzittendenverzekering nodig heeft. Jouw passagiers zijn namelijk standaard via de WA-dekking van de auto verzekerd. Alleen als bestuurder kun je geen rechten aan de WA-dekking ontlenen. Breek je als gevolg van een botsing met een lantaarnpaal je been terwijl je achter het stuur zat, dan is de schade dus niet te verhalen op je WA-verzekering.

Conclusie
Heb je een autoverzekering van meer dan een jaar oud? Aangezien de premies voor autoverzekeringen sinds 2006 zijn gedaald en het switchen van verzekeraar de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger is geworden, is dit het moment om te gaan shoppen. Maar neem wel een paar belangrijke punten in acht vóórdat je besluit om over te stappen.

Bron: Fiscalert